Kostvetarn besöker Nya Skolan – Lektioner i kost och hälsa

Jag besökte Trollhättan och Nya Skolan för att hålla i två lektioner om kost och hälsa. Där talade jag inför för sammanlagt cirka 60 barn. Både jag och min kollega Emma som var med mig denna dag har tidigare erfarenhet av att ”föreläsa” för barn och tycker det är väldigt roligt.

Barnen överraskar oss varje gång, de kan så mycket mer än man tror! 

Vi införde flera praktiska moment för lektionerna och hoppades på att barnen skulle tycka att det är lika roligt som vi hoppades att det kommer bli.

Barnen i Nya Skolan som vi höll lektionerna för, var indelade i två klasser i årskurs 1 och 2. I den ena klassen var det 27 barn och i den andra var det 29 barn. Vi hade fått i uppgift att prata om kost och hälsa för barnen, men fick i övrigt fria händer. Jag och Emma valde att utgå ifrån Livsmedelsverkets kostråd och förenkla dem för barnen. Vi pratade om:

  • Nyckelhålet
  • Vikten av att äta mycket frukter och grönsaker
  • Mellanmål (bra och dåliga alternativ)
  • Fisk
  • Fredagsmys

DSC_6447DSC_6446Att äta efter en regnbåge varje dag är ett enkelt koncept som barnen kan applicera på sin vardag. Vi lämnade även barnen med mindre ”uppdrag” som de skulle göra hemma och i skolan. Uppgifter som förhoppningsvis medverkar till att de kommer ihåg vad vi pratade om och vad de lärt sig denna dag.DSC_6442DSC_6439

Vanligtvis hade vi kanske vi hade använt oss av en powerpoint, men eftersom barnen var så unga så gissade vi på att de hade blivit relativt uttråkade. Istället fick barnen medverka under lektionen. Barnen verkade ytterst intresserade och vi var imponerade över hur mycket de tog till sig av det vi sa. När vi åt lunch tillsammans var barnen ihärdiga att visa oss vad de hade lärt sig. De åt fisk, tog mer grönsaker än vanligt och alla ville testa en ny grönsak som de aldrig smakat förut.

Vill du ha ett liknande upplägg?

Vill du att jag ska komma till din skola eller arbetsplats och hålla i en liknande dag? Kontakta mig och beskriv dina önskemål så återkommer jag inom kort!

Kostvetarn på Instagram och Facebook

Foto Copyright
Alla foton på hemsidan är tagna av upphovsägaren till hemsidan.
Ingen obehörig användning, kopiering eller reproduktion av någon bild på bloggen utan föregående skriftligt medgivande. Alla rättigheter förbehållna.
No unauthorized use, copy or reproduction of any picture on the blog without prior written consent. All rights reserved.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s