Kostvetarn besöker Gotland

Sommaren 2015 besökte jag och några goda vänner Gotland. Ett resmål som jag sett fram emot länge! Vi hyrde en mysig stuga nära Tofta strand och passade på att bila runt de flesta dagar och njuta av naturen på Gotland, som skiljer sig något ifrån fastlandet. Här är några av mina minnen från semestern.

Lickerhamnskrogen och Jungfrun

En av luncherna intogs nere vid vattnet på den lokala fiskekrogen, Lickerhamnskrogen. Ett litet ställe nere vid vattnet och när till en av Gotlands största raukar, Jungfrun.

IMG_6441IMG_6447IMG_6453IMG_6452IMG_6442Rökta räkor, aioli med ramslök och bröd. En klar vinnare bland rätterna! Jag valde att äta dagens fångst vilket var lax som röktes av den lokala fiskaren i hamnen. Rätten serverades med en klar färskpotatissallad och örtmayo. En helt fantastisk måltid!IMG_6511IMG_6520IMG_6521

Jungfrun

Efter vår otroliga lunch promenerade vi ut på udden till rauken Jungfrun. Jungfrun heter Gotlands högsta rauk, som sträcker sig hela 27 meter över havet. Rauken har fått sitt namn efter en tragisk sägen om jungfrun Öllegard och hennes älskade Helge som här sägs ha störtat i havet. Sägnen dramatiseras varje sommar i det så kallade Jungfruspelet, ett skådespel som ges i solnedgången på Lickershamns strand. Behöver jag säga hur mycket jag njöt av denna dag? God mat i magen, solsken och en helt otrolig utsikt!

Munkkällaren i Visby

IMG_6632IMG_6643IMG_6642

Jag valde mellan Fisk- och skaldjursgryta och torskrygg. Smörstekt torskrygg med hummer och ramslök fick det bli. Skål! Middagen rundas av på absolut bästa möjliga vis om man är på Gotland. Saffranspannkaka med grädde och salmbär. Salmbär, som heter blåhallon på svenska, växer på få platser i landet. Den kräver kalkrik jord, vilket det finns gott om på Gotland. Även en smultronpannacotta med chokladkräm trillade in på bordet. Alla är relativt nöjda med middagen kan jag lova. Hurra så gott!  Jag var otroligt nöjd med min måltid och personalen på Munkkällaren. Hit kommer jag komma många gånger igen.

Kutens Bensin på Fårö

Ett av de bästa matställena på Gotland är tydligen, enligt tipsare, Kutens Bensin på Fårö. Gamla rostiga bilar trängs på tomten och restaurangen serverar crêpes i alla olika former med roliga namn. Gott, unikt och spännande!

Kändis-crêpes

Alla crêpes har fått namn efter kändisar. Elvis, Miss Taylor och Garbo är några av namnen. Även efterrättscrêpe finns att smaska i sig. Jag hade gärna beställt in en med nutella men just idag var den slut.Jag åt en skagen-crêpe med de vanliga tillbehören. Oväntat smaskigt! Min crêpe vid namn Kerouac var toppad med chevré, bacon, stilton, potatis, valnötter och sallad. En klar vinnare! Även en efterrättscrêpe med smak av citron och honung avsmakades.

Till Gutens Bensin och Crêperie Tati kommer jag gärna och besöker igen! Ett tips är att vara tidigt ute då det är ett välbesökt mål för turister. Kön kan ringla sig lång.

Restaurang Trädgårn i Visby

IMG_6738IMG_6748IMG_6755IMG_6775

Ännu en middag nalkades i Visby. Denna gång hamnade sällskapet på Trädgårn mitt i centrala Visby.  Smörstekt röding beställdes in och vädret var helt fantastiskt! Även denna rätt stod på bordet. Sirloinstek med vitlökssmör, sötpotatis och ratatouille. Otroligt gott!Vi fortsatte ut i Visbynatten efter maten. Solen sirlade sig ned över Gotland tillslut. Det var ett vackert tillfälle uppe på höjden. En bra kväll helt enkelt.

Irmas Hantverk & Hoven Droven

En dag hoppade vi in i bilen och åkte runt på Gotland i hopp om att hitta några mysiga små butiker. Efter en liten stund i bilen hamnade vi här, hos Irmas Hantverk & Hoven Droven.

IMG_6683IMG_6690IMG_6687IMG_6685IMG_6686IMG_6734IMG_6727IMG_6735

Jag fullkomligt ÄLSKAR när jag hamnar på såna här små gårdsbutiker! Underbart mysigt litet café och shop som drivs av Irma själv. Visst ser det inbjudande ut? När jag besökte Irmas Hantverk & Hoven Droven var jag bara tvungen att köpa på mig dessa ursöta burkar med diverse (söta) innehåll. Syrénmarmelad, saffranshonung, honung med smak av kakao och mynta, cappoccinohonung och lakritshonung köptes in. Längtar efter att få provsmaka!

Kostvetarn på Instagram och Facebook

Foto Copyright
Alla foton på hemsidan är tagna av upphovsägaren till hemsidan.
Ingen obehörig användning, kopiering eller reproduktion av någon bild på bloggen utan föregående skriftligt medgivande. Alla rättigheter förbehållna.
No unauthorized use, copy or reproduction of any picture on the blog without prior written consent. All rights reserved.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s