Kostvetarn medverkar i Projekt Idé

I september 2015 var jag och min kompanjon Emma ute och höll i föreläsningar för Göteborgs Stad. Vi medverkade under en tid i Projekt Idé som är ett är till för kvinnor 16-64 år som inte har något arbete. Projektet innebär att kvinnorna kan träffa andra kvinnor, inspireras, må bra och ta ett steg vidare. 

Projekt Idé – för arbetslösa invandrarkvinnor som vill träffa andra kvinnor i samma situation och som vill aktiveras, lära sig svenska samt att komma ut i arbetslivet.

Kort om Projekt Idé

Mötesplats IDÉ finns i tre stadsdelar i Göteborg: Askim- Frölunda-Högsbo, Lundby och Norra Hisingen. Jämställdhet och integration står i fokus för arbetet. Det är ett treårigt projekt som drivs av stadsdelsförvaltningarna med stöd av Europeiska socialfonden.

img_7780

Vår medverkan

Jag och min kollega Emma medverkade i projektet tre gånger. Vi har föreläst om Kost och hälsa för kvinnorna vid ett tillfälle (bilden ovan) och under två tillfällen höll vi i matlagningskurser där vi gick och handlade, lagade mat och åt tillsammans med kvinnorna. Många av kvinnorna har nyligen anlänt till Sverige och kan inte språket ännu. Det var en härlig samling kvinnor med mycket glädje, humor och kärlek till varandra.

Matlagningskursen

Vi funderade länge och väl på vad vi skulle laga med kvinnorna läste på om olika kulturer och matvanor och kulturella rätter. Eftersom vi ville att alla skulle kunna vara med och laga maten och äta så valde vi att laga vegetariska biffar med kvinnorna första gången. Det är billig mat med mycket näring och dessutom blir man mätt på det fiberrika innehållet.

Andra gången ville kvinnorna gärna äta fisk så vi tillagade en laxgryta med broccolimos och sallad. Till dessert gjorde vi en hälsosam chokladpudding utan socker med tillhörande fruktsallad. Måltiderna uppskattades av alla!

I övrigt är biffarna anpassade till många olika sorters människor eftersom de är vegetariska och proteinrika, en del av är glutenfria och alla kan göras laktosfria. Många människor får inte i sig alla de grönsaker och näring de behöver varje dag, då kan biffar fulla med vitaminer och mineraler vara något som faller i smaken. Det finns även barn som inte äter nog med grönsaker och frukt och då kan grönsaksbiffar vara ett bra exempel på hur hela familjen kan öka sin grönsakskonsumtion.

Vegetariska biffar är inte bara goda utan även billiga att göra och fyllda med nyttigheter! Här ser ni quinoabiffar, morots- & rödbetsbiffar och hirsbiffar. Så himla goda alla tre.

quinoa-1091687_960_720

Quinoabiffar – 4 portioner

  • 1 dl quinoa (valfri färg)
  • 1 st ägg
  • 1 msk crème fraiche
  • 0,5 dl fetaost
  • 1 msk ströbröd
  • 0,5 dl gul lök
  • 3 msk färsk basilika
  • 1 st vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Gör såhär: Koka quinoan enligt anvisningar på paketet och låt svalna. Blanda ägg, crème fraiche och ströbröd i en bunke. Låt svälla ett par minuter. Finhacka lök, basilika och vitlök. Smula fetaosten och blanda alla ingredienser i en bunke. Krydda med salt och peppar. Låt svälla i ungefär 5 minuter. Forma till biffar. Stek i lite rapsolja tills biffarna fått färg. Servera med sallad och en god sås.

Vill du boka in ett liknande upplägg?

Skicka iväg ett meddelande och eventuellt önskemål så återkommer jag med en offert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s