Vegetarisk lasagne

Idag är det Vegetarisk måndag igen och även om jag äter vegetariskt fler dagar än måndagar så vill jag även passa på att dela med mig av dagens middag, som passande nog är helt vegetarisk!
Vegetarisk lasagne

Börja med att göra en vegetarisk färsröra på stekt gul lök och pressad vitlök, krossade tomater, finhackad frusen spenat, quornfärs, buljong, (eventuellt lite rödvin) och valfria kryddor. Precis som när du gör köttfärssås. Låt koka upp och puttra på svag värme. Gör en vit sås på crème fraîche 5-10%, mjölk, peppar och örtsalt. Enklare än en vit bechamelsås då du slipper värmehållningen. Funkar precis lika bra med crème fraîche och smakar riktigt gott! Köp även hem röd pesto och lasagneplattor.

Gör klart och plocka fram alla ingredienser innan du börjar sätta ihop din lasagne.

Börja med att ta fram en stor ugnssäker form. Jag har anvämt mig av en ganska stor form. Klicka i färsröran i botten av formen. Fördela röran över hela formen. Ett ganska tunt lager, men som täcker hela botten på formen. Lägg på lasagneplattorna och fyll ut formen. Eftersom jag har använt mig av en rund form har jag fått pussla ihop mina lasagneplattor genom ”mönsterpassning”. En fyrkantig form är att föredra om man vill slippa det.

När lasagneplattorna är plats är det dags för pesto på soltorkade tomater. Det är svårt att breda på peston utan att plattorna flyttar på sig så det räcker att dutta ut peston. Såsen behöver inte ligga jämt fördelad utan kommer flyta ut när du lägger på nästa lager färsröra. Upprepa proceduren från start. Ännu ett lager tomatpesto, vit sås och röran. Här kan du lägga på den sista färsröran men inte all sås, spara lite till slutet.

Lägg på ett sista lager lasagneplattor (eller om du har en mindre form kanske du har över ingredienser till ett lager till).

Täck lasagnen med den sista såsen. Här kan man eventuellt även strö lättare riven ost eller fetaost på toppen men jag tycker att det smakar lika gott utan. Ställ in formen i mitten av ugnen på 200 grader i 30-40 minuter. Testa med en sticka efter 30 minuter, om lasagneplattorna känns hårda så kan lasagnen stå de sista 10 minuter, är plattorna mjuka är lasagnen klar.

Voila! Såhär ser lasagnen ut när den vart i ugnen, mums! En riktigt god lasagne som passar likabra en måndag som en torsdag, jag lovar! Dessutom funkar måltiden perfekt att frysa in i matlådor.


Kostvetarn på Instagram och Facebook

LOGO1plustext v2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s