Sparrisrisotto

Många kanske drar sig från att laga risotto hemma men det är faktiskt mycket enklare än man tror! Risotto smakar lika gott till vardags som till fest! Jag har smaksatt min risotto med sparris men det går bra göra svamprisotto genom att byta sparrisen. Så gott!

asparagus-761220_960_720green-1283756_960_720

Sparrisrisotto

  • 1 st stor gul lök
  • 1 st pressad vitlök
  • 3-4 dl risottoris
  • 4-5 dl vitt vin (valfri sort)
  • Buljong (grönsaksbuljong) eller 2-3 buljongtärningar
  • 2-3 buntar sparris
  • 1-2 burkar crème fraîche 15%
  • 200 gram parmesan (Grana Padano är den vanligaste sorten i risotto)
  • Peppar
  • Örtsalt

Gör såhär: Hacka en stor gul lök och bryn lätt tillsammans med 1 pressad vitlök. Häll i risottoris och slå på vitt vin (valfri sort). Koka upp buljong och slå på lite i taget hela tiden. Alternativt kan man lägga i buljongtärningar från start och slå på med vatten.

Rör om hela tiden så riset inte fastnar i bottnen av kastrullen. Smaka av riset efter cirka 15 minuters puttrande. Kärnan i riset ska vara genomskinlig när riset är klart och innan det är det lite tuggmotstånd i risets mitt. När den vita kärnan nästan är borta är det dags att hälla i sparrisen, 2-3 buntar beroende på hur mycket sparris du vill ha. – Jag gillar mycket! 

Låt risotton puttra i ytterligare 10 min och fortsätt slå på vatten. Smaka av riset igen. Är riset helt genomskinligt inuti? Då är risotton klar! Häll i 1-2 burkar crème fraîche och skivad/delad parmesan (Grana Padano är den vanligaste sorten i risotto). När osten har smält är det dags att smaka av och eventuellt krydda mer. Voilà!

Kostvetarn på Instagram och Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s