Kostvetarn besöker Åstols Rökeri

Åstols Rökeri är en liten fiskerestaurang med ett eget rökeri och en liten butik. Till Åstol kommer du med färjan Hakefjord från Rönnängs brygga på sydvästra Tjörn. Här kan du välja bland husets specialiteter att äta: rökta räkor med aioli, Gullans fisksoppa, Ljugarbänken med Leifs varmrökta honungslax och skaldjursplatå med pinfärska skaldjur.

IMG_0995IMG_0988IMG_0977IMG_1027

Vi kom dit en dag då solen inte syntes till och det var relativt kallt (och blåsigt). Men på Åstols Rökeri fanns det både plädar att sitta på och filtar att ha på sig, dessutom var det lä där vi satt, så blåsten påverkade inte oss speciellt mycket. Jag beställde in den varmrökta laxen och min sambo beställde in räkorna, sen delade vi lika på de två olika måltiderna (såklart). Räkorna var helt gudomliga!

”På Åstol är du mitt i havet. Naturen kommer nära här. Vindar växlar, ena dagen som ett barns utandning mot din kind, en annan dag slitande och piskande. Havet som doftar och kluckar en solig sommardag släpper om våren och hösten lös sin vilda kraft i dånande, skummande kaskader över renspolade klippor. Himlen och ljuset. Hela tiden skiftande. Som att leva inuti en pågående akvarellmålning. Men också den inre naturen. Dina tankar. Här ligger ingenting – eller ytterst lite – emellan dig och elementen.

Till våra specialiteter räknar vi våra rökta räkor som funnits på menyn sedan starten 1984; Gullans fisksoppa, gjord på fiskarfrun Gull-Britts hemliga recept, och Leifs honungslax, uppkommen under experimenterande med olika smaker och kryddningar i röken. Våra färska skaldjur och våra jordgubbar kommer från lokala leverantörer och målet är att använda närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Alla våra viner är ekologiska och detsamma gäller vårt kravmärkta kaffe. På Åstol är du mitt i havet, mitt bland elementen, omgiven av sol, vind och vatten. En dröm är att ta vara på naturens krafter och göra Åstols Rökeri självförsörjande på grön, egenalstrad el.

img_0942img_0945

Kostvetarn på Instagram och Facebook

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s