Kostvetarn besöker Marstrand

I slutet på semestern (egentligen efter semestern) besökte jag Marstrand! Här är jag minst en gång varje sommar. Jag älskar att komma hit! Atmosfären, havet, människorna, luften, båtarna och all skön natur, ja det är helt underbart helt enkelt! Vanligtvis brukar vi äta på en restaurang vid vattnet där vi vart mycket nöjda vid vårt första besök, men inte så många gånger efter det. Den här gången hade vi blivit tipsade om en ny restaurang som skulle vara helt ”fantastisk” enligt besökarna. Tipset var Arnells på kajen. – Och det var helt fantastiskt!

img_1582
Torskrygg à la Harald

Vi hade blivit rekommenderade att beställa torskryggen. Dessvärre var vi på plats vid lunchtid och torskryggen tillhörde kvällsmenyn. Men efter att ha talat med herr Arnell själv (som i sin tur talade med kocken) fick vi beställa in varsin torskrygg. Yay igen! Denna måltid var VÄRD att vänta på (även om vi inte väntade speciellt länge ändå). Det var första gången jag övervägde att slicka upp såsen på tallriken trots att jag satt bland folk (men jag avstod ändå). Torskrygg med potatismos och ärtor, serverad med en helt fantastisk kantarellsås! Jisses, så gott! Om du någonsin besöker Marstrand så tycker jag att du ska spatsera hit direkt och hälsa på Arnell som glatt serverar sina gäster smakrik mat!

När vi ätit klart och solat en stund fortsatte vår vandring på Marstrand. Vi vinkade hejdå till Arnell och spatserade vidare längsmed kajen. Det är fantastiskt vackert vart man än går! Vi bestämde oss även för att traska upp till Marstrands fästning, närmare bestämt Carlstens fästning.

img_1561img_1571img_1565img_1583img_1591img_1598img_1617img_1579img_1615img_1611img_1613img_1622img_1624img_1632img_1628img_1630img_2017

  • För att försvara Marstrand beslutade Carl X Gustav att bygga en fästning på öns högsta topp. I början av 1700-talet stod vallarna som omsluter den stora borggården färdiga.

  • Under 1700- och 1800-talen byggdes de yttre delarna. 1860 rapporterades fästningen vara färdigbyggd.

  • Att släpa sten till fästningsbygget var ett hårt arbete. För att få tillräckligt med arbetskraft infördes ett nytt straff i den svenska lagen: ”Marstrandsarbetet”. Från hela landet fördes då förbrytare som skulle ingå i arbetsstyrkan. De var mördare, stortjuvar, förfalskare och våldtäktsmän, men också enklare förbrytare som småtjuvar och lösdrivare. Straffets längd varierade från ett par år till livstid.

  • För att förhindra rymningar var fångarna försedda med en tvåkilos järnkula fäst med kätting runt ena fotleden. Besvärliga och rymningsbenägna fångar kunde få bära en så kallad järnkrona, ett fängsel som kunde väga upp till 36 kilo.

  • Det hårda arbetet och de usla levnadsförhållandena gjorde att dödligheten var stor. Vissa vintrar dog upp till 20 procent av fångarna. Marstrandsarbetet avskaffades 1854 och de flesta fångarna flyttades då till Göteborg.

  • Carlstens fästning har blivit anfallen två gånger och båda gångerna föll fästet i angriparnas händer

Text är hämtad ifrån Carlstens Fästning. Där hittar du även mer information.

Här spatserade vi runt (med träningsvärk efter en lång löprunda dagen innan) i flera timmar. Det finns mycket att se på inne i borgen och man blir inte besviken om man köper en entrébiljett. Vi har besökt fästningen tidigare men då endast utanför murarna och även om det också är en upplevelse är utsikten än mer fantastisk ifrån utkikstornet. Jag läser just nu böckerna Stjärnklart, Stjärnfall och Stjärndamm av Lars Wilderäng där han bland annat skriver om Carlstens fästning (ni som läst böckerna vet vad jag pratar om) vilket gjorde min upplevelse ännu bättre då jag fullkomlig ÄLSKAR böckerna!

När vi var klara med borgen och sett det man kan tänkas se och tagit alla tänkbara foton på utsikten, lönngångar, utkikstorn, grindar, vallgravar etc så begav vi oss ner mot kajen igen. Vädret var HELT FANTASTISKT hela dagen och jag njöt till fullo. Även när vi åkte hem skev solen över Marstrand och jag längtar redan tills nästa gång när får återvända.

Kostvetarn på Instagram och Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s