Kostvetarns pumpasoppa

Förra året lagade jag pumpasoppa för första gången i mitt liv. Det är verkligen en måltid jag tycker alla ska testa att laga! Det är värmande och gott nu på hösten, måltiden passar stora som små, det är billigt och blir många portioner samt att soppan går att göra helt vegetarisk. Jag har dock valt att tillsätta lite knaperstekt bacon och pumpakärnor i min soppa för lite extra crunch, men även krutoner och bara frön/kärnor hade fungerat bra.

Denna soppa har lite extra sting av chili, samt smak av ingefära och kokosmjölk. Yum!

IMG_0984

Pumpasoppa med rostade pumpakärnor och baconströssel

Cirka 10 portioner

  • 800-900 gram butternutpumpa
  • Salt och peppar
  • 5-6 dl grönsaksbuljong
  • 2 hackade gula lökar
  • 1-2 hela vitlökar
  • 400 gram kokosmjölk (en konservburk)
  • Ingefära (torkad eller färsk)
  • Sambal oelek eller färsk chili
  • 1-2 dl pumpakärnor
  • Bacon cirka 1 paket

Gör såhär: Rosta pumpakärnor i en torr stekpanna. Låt kärnorna svalna. Klipp eller skär bacon i små bitar och stek väl. Låt svalna på hushållspapper. Ställ åt sidan. Skär en pumpa, gärna butternutt i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Tillaga i ugn på 200 grader i 15-20 minuter. Pumpan ska vara helt mjuk när den är klar. Häll pumpan i en kastrull med grönsaksbuljong, gula lök och hela vitlökar. Låt puttra några minuter tills även löken mjuknat. Mixa pumpan och löken slät i en mixer eller med en stavmixer samt med lite vatten och buljongen.Häll den släta soppan i en kastrull och koka upp. Tillsätt en burk kokosmjölk, riven eller torkad ingefära, sambal oelek (eller chili) efter smak, peppar och salt. Smaka av och krydda mer efter behov. Vill du ha mer fett/mustighet i soppan kan du tillsätta mer kokosmjölk.

Häll upp soppan i en skål och toppa med rostade pumpakärnor och baconströssel.

Denna soppa passar perfekt i matlådor och går även bra att frysa. Mums!

 

Kostvetarn på Instagram och Facebook

3 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s