Farmors polska rödbetssoppa med ”öron” (eller klimp)

Min farmor Zofia föddes mitt i ett krigsdrabbat Polen år 1940. Hon kom till Sverige på 70-talet tillsammans med sin son, min pappa Piotr. Min farmor har med åren slutat med flera polska traditioner och anammat de svenska traditionerna istället, men varje år äter vi fortfarande Barszcz på julafton (som översätts till rödbetssoppa på svenska).

Från soppa till öron

Uszy z barszczem kallas det även för, det vill säga, öron med rödbetssoppa.

Här kommer ett litet lexikon för den som är nyfiken:

Barszcz = borsch (rödbetssoppa)
Uszka z grzybami = Öron med svamp
Uszy z barszczem = Öron med rödbetssoppa

beetroot-687251_960_720


Rödbetssoppa – cirka 1,5-2 liter soppa

 • 2 kg färska rödbetor
 • Citron efter smak
 • Salt
 • Vitpeppar efter smak
 • Honung

Gör såhär: Skala och dela rödbetor och lägg dom i en stor kastrull. Fyll på med vatten så det täcker rödbetorna och koka tills de är mjuka. Sila soppan till annan kastrull eller bägare. Tillsätt citron, salt och vitpeppar efter smak. Smaka av med honung för sötma.

Tips! De kokta rödbetorna är perfekta att spara till en annan måltid! Man kan även hacka ner dem i mindre bitar och ha i soppan.

”Öron” eller klimp – Cirka 100 öron

 • 600-700 gram champinjoner
 • 2 st stora lökar
 • Salt och vitpeppar
 • Smör (att steka i)
Gör såhär: Tvätta eller borsta champinjonerna och hacka eller riva dom på rivjärn (grova sidan). Har du en matberedare, kör dem i den tills de är finmalda. Stek champinjonerna tills det inte finns något vätska kvar, tillsätt lite margarin och stek ytligare några minuter. Hacka löken eller kör även den i matberedare och stek den gyllene brun. Låt färsen svalna. 
Mal sedan ner champinjonerna och löken i en matberedare tillsammans en sista gång. Krydda med vitpeppar och salt. Stek återigen färsen tills all vätska är borta. Tillsätt lite smör när vätskan börjar att försvinna. Låt färsen svalna.

Deg:

 • 2-3 muggar vetemjöl
 • 1 mugg vatten (cirka 36 grader)
 • 1 ägg gulor
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk salt

Gör såhär: Ta fram en stor skål och häll i 2 muggar med mjöl (spara en mugg till knådningen). Blanda vatten med olivolja och salt, tillsätt till mjölet tillsammans med äggulan. Blanda väl och tillsätt ytterligare mjöl tills degen inte längre klibbar. 

Kavla ut degen cirka o,2-0,3 mm tjock. Skär ut fyrkanter som 4 x 4 cm eller använd ett stort glas för att stansa ut cirklar. Lägg cirka en tsk av färsen mitt i fyrkanten/cirkeln. Vik fyrkanten/cirkeln diagonalt och förslut kanterna. Vik ännu en gång diagonalt och limma ihop kanterna genom att trycka dessa emot varandra.

Tips från farmor är att ha mjöl på fingrarna när man viker öronen.

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt 1-2 msk salt till 4-5 liter vatten och även några droppar olivolja. Koka cirka 20-30 ”öron” åt gången i cirka 2 minuter. Rör om försiktigt några gånger under koktiden. Lyft försiktigt upp öronen med en durk-sked och lägg dom på en tallrik. När du kokar nästa sats, lägg dessa på en annan tallrik så att öronen inte klibbar ihop. Låt dem svalna. Förpacka sedan öronen i mindre fryspåsar och frys in. 

De klarar sig upp till ett år i frysen så du kan äta dem även nästa jul!

Jag TACKAR min farmor för det fina receptet och även min tradition att faktisk äta rödbetssoppa på julafton som även mina barn kommer få göra och förhoppningsvis även deras barn och barnbarn.

 

För att läsa ett liknande recept på polska och se fler bilder, klicka HÄR

Följ Kostvetarn på Instagram och Facebook så missar du inga nyheter!

image-2


Foto Copyright
Alla foton på hemsidan är tagna av upphovsägaren till hemsidan.
Ingen obehörig användning, kopiering eller reproduktion av någon bild på bloggen utan föregående skriftligt medgivande. Alla rättigheter förbehållna.
No unauthorized use, copy or reproduction of any picture on the blog without prior written consent. All rights reserved.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s