Våffeldagen

Finns det något härligare än en nygräddad våffla som är varm inuti och riktigt krispig utanpå? Det som är speciellt trevligt med våfflor (enligt mig) är att man kan förändra dem i all oändlighet! Man kan göra en matigare version eller en klassisk dessert-våffla, ha i bär i smeten som färgar våfflan (det gillar barnen), chokladvåfflor osv, osv. Endast fantasin sätter gränser!

En hederlig vanlig frasvåffla innehåller cirka 200-300 kcal per våffla beroende på vad man har för ingredienser i receptet. De flesta personer kanske äter kanske 1-2 stycken våfflor och sen tillsätter man även grädde och sylt vanligtvis. Vad slutar det här kalaset på i kcal då? En hel del skulle jag tippa.. MEN en våffla behöver inte alltid vara energirik ÄVEN om den är god! Här följer ett recept med några våfflor som du kan njuta av nu lagom till våffeldagen som inte innehåller mängder av grädde och socker.

img_1225img_7912

Bananvåfflor – cirka 6 våfflor

 • 2 st bananer (gärna lite övermogna)
 • 4 st ägg
 • 2 msk havremjöl
 • 2 msk kikärtsmjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 1 krm kardemumma (gärna grovmalen)

Gör så här: Vispa ihop alla ingredienser i en skål och låt smeten stå och svälla en stund innan våfflorna gräddas. Spraya gärna våffeljärnet med naturell vegetabilisk olja, exempelvis rapsolja (för mindre fett samt att du får en jämnare mängd fett i järnet). Servera dessa smarriga bananvåfflor med valfria toppings.

img_7926

Tjocka ”belgiska” våfflor – cirka 10 våfflor

Passar även att göra som belgiska våfflor

 • 2 dl havremjöl
 • 2 dl kikärtsmjöl
 • 2 st ägg
 • 1 tsk salt
 • 4 tsk smör eller kokosfett
 • 2½  dl valfri mjölk
 • 2 tsk steviaströ eller sötströ
 • 2 tsk mortlad kardemumma (eller finmalen)
 • 1 msk bakpulver
 • 1 krm vaniljpulver utan socker

Gör så här: Smält smöret/kokosfettet och låt svalna. Blanda mjölk, ägg och fett i en skål. Sikta i de torra ingredienserna (annars blir det lätt mjölklumpar). Vispa ihop alla ingredienser i en skål och låt smeten stå och svälla en stund innan våfflorna gräddas. Spraya gärna våffeljärnet med naturell vegetabilisk olja, exempelvis rapsolja (för mindre fett samt att du får en jämnare mängd fett i järnet). Servera våfflorna med valfria toppings.

Tillbehör & toppings

En våffla behöver även goda tillbehör, även om våfflan även smakar gott på egen hand. Här följer några tips på vad man kan tänkas toppa sina våfflor med.

 • Frukt och bär
 • Lite agave eller honung med hackade nötter
 • En blandning av kvarg, bär och stevia eller sötströ
 • En blandning av kvarg och kardemumma
 • En blandning av kvarg, vaniljpulver och blåbär
 • Jordnötssmör blandat med kvarg eller turkisk yoghurt

Matvåfflor ”Skagen” – cirka 6 våfflor

 • 3 st ägg
 • 1,5 dl valfritt mjöl (gärna en blandning av flera sorter)
 • 1½ dl bakpulver
 • 1 stor nypa salt

Gör så här: Vispa ihop alla ingredienser i en skål och låt smeten stå och svälla en stund innan våfflorna gräddas. Spraya gärna våffeljärnet med naturell vegetabilisk olja, exempelvis rapsolja (för mindre fett samt att du får en jämnare mängd fett i järnet). Servera dessa matiga våfflor med valfria toppings men förslagsvis räkor, kräftor, röd caviar (eller stenbitsrom), finhackad rödlök, lätt crème fraiche eller turkisk yoghurt, färsk dill, citron och nymalen svartpeppar. Detta är en våffla som passar perfekt som en lättare lunch (en våffla) eller till middag.

img_7941

Matiga fullkorn- och dinkelvåfflor a la toast skagen

 • 100 gram smör eller kokosfett
 • 2 dl dinkelmjöl
 • 2 dl dinkelmjöl med fullkorn
 • 1 tsk bakpulver
 • 0,5 tsk salt
 • 5 dl mjölk (valfri sort)
 • 2 st ägg

Gör så här: Passa på att värma upp våffeljärnet medans du gör smeten. Värm upp smöret i en kastrull och låt svalna tills rumstempererat. Vispa ihop mjölblandningen med mjölken. Häll i lite mjöl i taget och tillsätt slutligen äggen, en i taget. Avsluta med att vispa i smöret. Låt smeten svälla någon minut innan du gräddar dina våfflor. Spraya gärna ditt våffeljärn med matlagningsspray eller rapsolja i en flaska för att minska fettmängden och få en jämnare spridning av fettet i våffeljärnet.

Tips! Servera våfflorna med turkisk yoghurt eller lätt crème fraiche, räkor, kräftor, hackad rödlök, färsk dill, citron och röd caviar eller stenbitsrom. Peppar och örtsalt på toppen. Voilà!

Ha nu en riktigt trevlig våffeldag!

Kostvetarn på Instagram och Facebook

Foto Copyright
Alla foton på hemsidan är tagna av upphovsägaren till hemsidan.
Ingen obehörig användning, kopiering eller reproduktion av någon bild på bloggen utan föregående skriftligt medgivande. Alla rättigheter förbehållna.
No unauthorized use, copy or reproduction of any picture on the blog without prior written consent. All rights reserved.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s