Choklad- & proteinmuffins

 • Vet du att muffinsdagen alltid infaller den 27:e maj?

 • Visste du att muffinsen har funnits sedan 1800-talet och kommer ursprungligen från England?

Den första skapelsen var dock inte lika söt som den traditionella muffinsen vi äter nuförtiden. Men visst kan man baka muffins som är mer hälsosamma och proteinrika! Jag har bakat proteinmuffins – dagen till ära, med smak av banan och choklad! De innehåller inget socker, inget smör och är fulla med fibrer – OCH de är glutenfria! Receptet är till 12 stycken muffins (alltså inte små cupcakes och inte stora Amerikans muffin-storlek utan ”normal” lagom storlek).

img_4809

Choklad-banan-proteinmuffins

 • 2 st bananer (gärna övermogna)
 • 3 st ägg
 • 1 tsk bakpulver
 • 3 msk steviaströ eller sötströ
 • 3 msk kakao (kan bytas ut mot 3-4 msk carob som innehåller mindre fett)
 • 3 msk kokosolja
 • 1 ½ dl bovetemjöl
 • 1 ½ dl sojamjöl
 • 1 nypa salt

Gör så här: Skala bananerna och mosa dem med en gaffel i en stor skål. Knäck i äggen och vispa runt.  Blanda i bakpulver, steviaströ, kakao (eller carob), en nypa salt samt kokosolja och vispa i bovetemjöl och sojamjöl. Vispa tills smeten fått en trögflytande form, ha i mer mjöl om det behövs. Häll i formar och grädda i ugnen på cirka 175 grader i cirka 20 minuter. Känn med sticka så du vet att de är klara.

Tips! Det går även bra att tillföra extra proteinpulver i smeten om man så önskar, ersätt då lite utav mjölmängden med mängden proteinpulver du vill ha i, 30 gram är lagom. Mjölsorterna går även bra att byta ut mot valfria sorter som du har hemma. 

Tips! Vill du njuta av muffinsen med frosting? Blanda naturell kvarg med vaniljpulver (utan socker) och steviadroppar efter smak. Toppa muffinsen och ät direkt. 

Kostvetarn på Instagram och Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s