Smooth’ Semla

Jag läser arga rubriker som lyder: ”Låt semlan vara ifred!” och ”Låt semlan får vara just en semla!” vilket jag kan förstå. Alla ska uppfinna hjulet på nytt och även jag tycker att en klassisk semla är det godaste. Men o andra sidan har jag inte hunnit smaka på alla variationer av semlewrap, semlemuffin, semle-dipp och alla oändliga sorters semlevariater det finns där ute.

Jag såg dock ett inslag på teven om semmelsmoothie och blev faktiskt sugen! Jag kunde föreställa mig smaken av en söt och krämig smoothie med smak av semla. Det är inte en mixad semla i glasen, men däremot en ganska hälsosam smoothie med smak av semla. Söt och god.


Smooth’ Semla – 2 glas

Du behöver:

 • 4-5 st dadlar
 • 3-4 dl mandelmjölk eller havremjölk, osötad
 • 1 krm kardemumma, mortlad
 • 3 dl mango, fryst
 • 0,5-1 dl vaniljprotein
 • 2 msk sötmandel eller mandelsmör utan salt
 • 2 tsk Bjäst/Näringsjäst/B12 = ger smak av ”jäst”
 • 1 nypa vaniljpulver utan socker

Topping:

 • Kokosgrädde

Gör såhär: Dela dadlarna och pilla ut kärnorna. Lägg dadlarna i en stark mixer eller i en matberedare. Tillsätt mango, mjölk, vaniljprotein, mandelsmör eller mandlar, Bjäst och en nypa vaniljpulver. Mixa till en slät smet och tillsätt eventuellt mer mjölk om det behövs. Smaka av och tillsätt mer sötma i form av dadlar om du tycker att det saknas.

Man kan även använda frusen banan i denna smoothie, men då kommer den smaka mer banan än semla tycker jag personligen.

Vispa upp lite kokosgrädde (lättare om kokosmjölken är riktigt kall när du vispar). Köp vispbar kokosgrädde eller köp en burk vanlig kokosmjölk och använd endast det översta lagret (det hårda lagret). Kokosmjölken i botten kan du spara tills nästa gång du lagar mat. Vispa kokosgrädden i cirka 10 minuter, desto längre desto fluffigare!

Toppa smoothien med kokosgrädde, sugrör och lite mortlad kardemumma. Njut!

img_4167


Följ Kostvetarn på Instagram och Facebook så missar du inga nyheter!image-2


Foto Copyright
Alla foton på hemsidan är tagna av upphovsägaren till hemsidan.
Ingen obehörig användning, kopiering eller reproduktion av någon bild på bloggen utan föregående skriftligt medgivande. Alla rättigheter förbehållna.
No unauthorized use, copy or reproduction of any picture on the blog without prior written consent. All rights reserved.

img_5599

img_8640

img_8651

2 kommentarer Lägg till

 1. aino skriver:

  Tips på alternativ till vaniljprotein? Har bara ärtprotein utan smak hemma..

  Gilla

  1. kostvetarn skriver:

   Kör på det + mer vaniljpulver eller komplettera med ex steviadroppar med vaniljsmak? Man kan utesluta proteinpulver också och ersätta med ex kvarg. Jag har lagt till det för att öka på mängden protein i måltiden så denna skall mätta desto mer. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s