Grönsaksost

Kärt barn har som bekant många namn och du kan även hitta denna ost om du söker på exempelvis ”paleo-ost” eller ”zucchiniost” men jag tycker att den borde heta just grönsaksost då innehållet faktiskt är just grönsaker. Basen består nämligen inte alls av mejeriprodukter utan av zucchini och morot. – Yes, du läste rätt!

Denna ost är inte bara skivbar utan går även att använda på exempelvis pizza eller varma mackor, den smälter nämligen när den hettas upp.


Grönsaksost – En ost

Du behöver:

 • 5 dl skalad zucchini
 • 3 dl skalad och riven morot
 • 3 dl vatten
 • 1 msk neutral kokosolja
 • 1 msk citronjuice
 • 1 msk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
 • 3 msk gelatinpulver/10 ark gelatinblad eller motsvarande agar agar

Kryddning:

 • 1-2 tsk salt
 • 3-4 msk näringsjäst (B12)

Alternativ extra smaksättning:

 • 1 tsk chiliflingor
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 2-3 tsk torkade örter (ex persilja)

Gör såhär: Skala morötterna och zucchinin. Använd gärna en matberedare för att riva dem snabbt med rivjärns-funktionen. Det går också bra att riva grovt på rivjärn.

Lägg rivna morötter och zucchini i en kastrull och slå på vatten. Låt koka upp och sedan småputtra i 15-20 minuter tills grönsakerna är genomkokta. Häll av vattnet och lägg dem i en mixer/blender eller matberedare. Mixa till en slät smet och tillsätt sedan kokosolja, citronsaft, äppelcidervinäger och näringsjäst.

Smaka sedan av med den kryddning du önskar. Salta mer efter smak. Önskar du mer smak av ost kan du tillsätta mer näringsjäst.


Gelatin

Använd den sorts gelatin du vill ha i osten. Idag finns det pulver, blad eller vegansk gelatin (Agar agar) att välja mellan. Beroende på den sorts gelatin du valt bereds de olika. Läs på förpackningen hur du går tillväga. Även doseringen varierar beroende på den sort du valt. Ofta står det på förpackningen vad mängderna motsvarar i resultat. Här vill man ha en ”fast” produkt.


Tillsätt gelatinet och mixa igen tills det är helt utblandat i smeten. Använd dig av en form, rund eller fyrkantig, cirka 10×10 cm och klä med bakplåtspapper.

Tips! Skrynkla ihop pappret med händerna och veckla sedan ut det igen! Då är det lättare att forma det i formen.

Häll smeten i formen med bakplåtspappret. Ställ osten i kylskåp i minst 6-7 timmar eller över natten. Skiva osten med en osthyvel eller använd en kniv för att tjockare skivor när den är klar.

Tips! Toppa gärna pizzan eller gör varma mackor med denna ost som smälter i värme!

0f78e4e4-0c30-4b3e-8444-cb8d0dadc657
Ost smaksatt med vitlök och örter!

Följ Kostvetarn på Instagram och Facebook så missar du inga nyheter!

image-2


Foto Copyright
Alla foton på hemsidan är tagna av upphovsägaren till hemsidan.
Ingen obehörig användning, kopiering eller reproduktion av någon bild på bloggen utan föregående skriftligt medgivande. Alla rättigheter förbehållna.
No unauthorized use, copy or reproduction of any picture on the blog without prior written consent. All rights reserved.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s