Ett nytt år – en ny chans?

Ett nytt år innebär för många – ett försök att ändra om sin livsstil.

Alla har vi olika mål och de kan se helt skilda ut. Du kanske har som mål att äta bättre mat och mindre skräpmat, eller så har du bestämt dig för att du ska träna flera gånger i veckan. Just i detta tillfälle är du motiverad att göra denna förändring.

När det nya året kommer – får alla en ny chans?


En ny vana tar tid!

Tyvärr är det så att ändra vanor är betydligt mer ansträngande än man kan tro. Det tar faktiskt ganska lång tid att automatisera ett beteendemönster, det vill säga innan förändringen har blivit en ny vana.

Exempel: om du bestämmer dig för att alltid ta trapporna istället för hissen. Det kommer ta lång tid innan det känns naturligt, innan du gör det utan att tänka. Det är då det är en ny vana.

Det går oerhörda mängder energi för att ändra en vana – men med det sagt är det absolut praktiskt möjligt!

Här kommer några tips på hur du lyckas förändra DITT beteende.


running-573762_960_720


1. Miljöförändring

  • Vi tänker ofta i bilder. En del av att skapa nya vanor är därför att ge hjärnan nya bilder än vad vi är vana vid och att ”lura” dig själv till att göra bra val.
  • Genom att byta miljö matar du hjärnan med nya bilder.

active-1822476_960_720runners-635906_960_720


2. Få med dig andra

  • Få med dig bästa vännen, din partner eller någon annan kompis! Eftersom vi är sociala varelser så påverkas vi i stor utsträckning av människorna omkring oss. Om kompisen sticker till gymmet kommer du troligen följa med! Det är lättare än att övertala sig själv att ge sig iväg.
  • Testa med att få med dig kollegorna på jobbet eller varför inte hela familjen? Då blir det dels enklare att själv utföra det nya beteendet då du inte kommer möta samma motstånd, men du kommer troligen även bli mer motiverad av att faktiskt se andra utföra beteendet.

Plocka fram träningskläderna på kvällen innan, förbered veckans matlådor på helgen och bestäm tid på gymmet dagen efter med en vän. Gör allt för att ge dig själv en knuff i rätt riktning och göra det så lätt som möjligt för dig att göra bra val.

Du sätter dina förutsättningar för att lyckas!

runners-752493_960_720


3. Sätt upp mindre delmål

  • Visst är det så att det är våra resultat som sporrar att till att fortsätta genomföra vår förändring. Ofta söker vi omedelbar tillfredsställelse trots att det är ett långsiktigt perspektiv och mål.
  • Dela upp ditt stora mål i mindre delmål. Då håller du dig motiverad!
  • För att göra det extra konkret, skriv ner dina delmål på papper eller i mobilen och bocka av dem efterhand. Då får du ett kvitto på att du faktiskt rör dig framåt mot ditt stor mål!

Lycka till nu! Och god fortsättning.

Läs även – Hur håller du ditt nyårslöfte hela året?


Följ KostvetarnInstagram och Facebook så missar du inga nyheter!

LOGO1plustext v2