Hur gör man snabbmaten hälsosammare?

Idag tänkte jag skriva några rader kring hur du kan tänka om du hamnar på en snabbmatsrestaurang. Det är ju ett faktum att vi inte alltid kan styra över vad som serveras, speciellt inte om det är flera andra i vårt sällskap som ska vara med och bestämma VART vi ska äta.

Men vad är bra alternativ på ett snabbmatsställe?

burger-827308_960_720

Är man på ett snabbmatsställe kan man framförallt tänka på följande:

Finns det en app eller hemsida?

  • De flesta snabbmatskedjor har idag appar och hemsidor där man kan kika på näringsdeklarationen. Om du känner dig osäker på en måltid, kika där eller fråga personalen. Du som kund har alltid rätt att veta innehåll i maten som serveras.

Byt ut och förändra

  • Friterat – Undvik allt som är friterat på menyn.

french-fries-923687_960_720

  • Byt ut! – Beställ gärna (om det finns) en liten sallad, bönsallad, färsk frukt eller minimorötter istället för pommes (beroende på vad de har för tillbehör att tillgå). Pommes innehåller (förutom fettet) en hel del salt som man bör undvika.
  • Justera menyn – Om man väljer en stor sallad (som många snabbmatsställen har nuförtiden), välj gärna bort dressingen och beställ grillad kyckling istället för friterad kyckling. Då får du en hälsosammare måltid. Det kan även gå att beställa extra kyckling.
  • Hoppa över dippen – De dippsåser som är majonnäsbaserade är ofta mycket fetare än de som är utan majonnäs (ibland kan en liten dipp innehålla upp emot 200 kcal, alltså som ett helt mellanmål). De som inte är majonnäsbaserade kan istället innehålla en del socker.
  • Byt vitt bröd till mörkt – Fråga om man kan byta det vita brödet i hamburgaren mot ett mörkt fullkornsbröd.
  • Skippa osten! – Beställ hamburgaren utan ost eller fråga om de serverar en mager ost.

Låt dig inte luras!

  • Man kan bli ”lurad” av att många snabbmatsställen har GI-mål och så kallade Low Carb-mål som framstår som hälsosammare än andra hamburgare på menyn. I själva verket innehåller dessa i stort sett lika mycket fett (kcal) som en helt vanlig hamburgare och innehållet av kcal är ungefär detsamma men istället mindre kolhydrater.

Byta ut allt?

Man behöver såklart inte förändra en hel meny. För många kan det vara ett stort steg att byta från pommes frites till morötter eller från vitt bröd till mörkt bröd. Man behöver inte förändra allt på en gång utan testa dig fram och gör en liten förändring åt gången.

Vad kan du påverka?


Följ Kostvetarn på Instagram och Facebook så missar du inga nyheter!

image-2


Foto Copyright
Alla foton på hemsidan är tagna av upphovsägaren till hemsidan.
Ingen obehörig användning, kopiering eller reproduktion av någon bild på bloggen utan föregående skriftligt medgivande. Alla rättigheter förbehållna.
No unauthorized use, copy or reproduction of any picture on the blog without prior written consent. All rights reserved.