Hur håller du ditt nyårslöfte hela året?

När det nya året infaller så lämnar vinden gångna året bakom oss mentalt. Nu får vi alla en ny chans att göra om och att göra rätt?

champagne-3011490_960_720

De två vanligaste nyårslöftena är (inte helt otippat) att gå ner i vikt och att träna mer under det nya året. I år ser man dock en förändring då majoriteten av svenskarna hade som nyårslöfte att försöka stressa mindre samt att resa mer.

Ganska trevliga nyårslöften tycker jag.

fireworks-1818777_960_720

Oavsett vad du har som nyårslöfte bör det vara ett löfte som du kan hålla hela året. Om man har peppat att göra en förändring efter nyår är motivationen troligtvis på topp i januari men om det inte är ett realistiskt mål/löfte kanske motivationen dalar redan i februari-mars. Man talar ofta om hur många som haft som löfte att träna mer men som hoppar av träningen efter första förkylningen under det nya året. Detta kan man även se på gymmet då det är smockfullt i januari, februari och mars. Därefter dalar det med kunder..

För att hålla ett nyårslöfte eller en eventuell livsstilsförändring är det viktigt med motivation. För att bli motiverad är det viktigt med tydliga mål så att Du vet varför du ska göra denna förändring.


Ett mål bör vara SMART – vilket innebär:

S – Specifikt (tydligt och konkret) – Var, när, hur, hur ofta?

M – Mätbart – Man ska kunna registrera eller redovisa statistik.

A – Accepterat (vara med på tåget) – Något du vill göra.

R – Realistiskt (möjligt) – ÄR det ett realistisk mål du satt? Är det möjligt?

T – Tidsbestämt – för att veta när du har nått ditt mål, tidsram.


Det viktigaste av allt är kanske att SMARTA mål alltid ska vara under den egna kontrollen.

Missen man ofta gör

Det är här vi oftast missar – det vill säga att vi sätter mål som kanske är tydliga och mätbara och allt det där som gör att vi VILL nå dem – men glömmer att justera målet så att det inte är beroende av omständigheter som vi inte kan kontrollera.

Exempelvis: vad händer om du ska springa en löptur och det regnar? Vad är din backup?

Orealistiska mål

Man kan säga att det är slöseri med energi att ha ett eget mål som är beroende av vad andra människor gör, eller av vädret. Precis lika tokigt blir det om vi har mål eller nyårslöfte som vi på förhand vet kommer att bli nästintill omöjliga att uppnå.

Exempelvis: om du aldrig tränat förut och bestämmer att du ska träna 5 dagar i veckan. Detta är ett orealistiskt mål för många, här kanske det hade varit bättre med ett delmål. Exempelvis att personen ska träna 1-2 dagar per vecka som start och därefter öka på antalet pass.


Det är också viktigt att veta varför du vill nå ditt mål.

  • Vad vill du uppnå? Varför?
  • Vad är det du vill ska förändras?
  • Vad ger det dig personligen?
  • Vad skulle få dig att kämpa för att uppnå målet oavsett vilka hinder som dyker upp längs vägen?

Tänk dig att du har nått ditt uppsatta mål, hur känns det?

Skriv gärna ner dina mål och delmål – och sätt upp dem där du kan se dem dagligen och när du nått dem, ge dig själv en belöning! Kanske nya träningskläder? Massage? Eller så njuter du bara av att du nått dina delmål eller slutmål. Lycka till!

new-year-1118250_960_720

Läs även – Ett nytt år – en ny chans?


Följ KostvetarnInstagram och Facebook så missar du inga nyheter!

LOGO1plustext v2