Kostrådgivning inför IVF

Önskar du gå ner eller upp i vikt inför IVF?

Ofrivillig barnlöshet drabbar fler och fler och idag räknar man med att cirka vart femte par är ofrivilligt barnlös någon gång i livet.

Det är flera faktorer som spelar in om man skall få genomgå assisterade befruktning/provrörsbefruktning (IVF) som exempelvis ålder och vikt. Åldern kan man såklart inte påverka men ofta kan man göra någonting åt sin vikt för att få påbörja sin assisterade befruktning IVF.

Maxgräns för BMI

Maxgräns för BMI och assisterade befruktning skiljer sig från klinik till klinik och kan hamnar mellan BMI 28-35 beroende på vart i landet du går. Hör efter med din klinik!


Övervikt och infertilitet

Vad infertilitet beror på skiljer sig från individ till individ och från par till par. Dock har man sett att en av orsakerna till infertilitet kan bero på övervikt. Både ägglossning och hormonbalans kan påverka av övervikt samt att det finns en risk att kvinnan inte svarar lika bra på hormonerna som vid normalvikt och därmed försämras riskerna för graviditet.

Förhöjd risk för missfall

Man ser även en förhöjd risk för missfall hos överviktiga kvinnor, ofta tidigt i graviditeten samt högre risk för komplikationer under graviditet och även förlossning.

Undervikt och infertilitet

Undervikt kan också påverka möjligheterna att bli gravid. Precis som vid övervikt så har underviktiga kvinnor högre risk för komplikationer under graviditet samt en ökad risk att föda barn med låg födelsevikt.


embryo-1514192_960_720

Hur påverkar övervikt möjligheterna för IVF?

Ökad produktion av östrogen

Om man är överviktig kan assisterade befruktning och behandlingen man skall genomgå bli mer riskabel. Östrogenhalten i kroppen påverkar delvis av den mängd underhudsfett som finns på kroppen och kan därmed öka om man har ett högre BMI. Detta kan medföra att det dels är svårt att stimulera fram de ägg man behöver på grund av de höga östrogenhalterna. Övervikt och fetma kan även helt slå ut den naturliga ägglossningen som således också påverkar och försvårar möjligheterna att bli gravid.

Kontroller för IVF

Det görs mycket kontroller för IVF och ibland kan större mängder fettvävnad på kroppen även försvåra möjligheterna att utföra undersökningarna helt korrekt.

Äggplock

Äggplocket kan försvåras om det finns mycket underhudsfett på kroppen och om det finns mycket fettvävnad kring tarmarna då det gör det svårare att komma åt (då man gör äggplock med en nål in i äggstockarna). Det finns då en ökad risk för att man sticker nålen in i fettvävnad istället och därmed orsakar en inre blödning.


Kontakta gärna mig så diskuterar vi din nuvarande situation så återkommer jag med förslag på möjligt samarbete och en offert.


ivf-1514174_960_720


Betalning

Du som kund kan välja att betala via överföring till bankkonto, faktura och Swish.

Kostvetarn är godkänd för F-skatt

LOGO1plustext v2