Midsommarbuffé – Vad ska man äta? Hur ska man tänka?

Hej små grodor!

Nu stundar ännu en högtid där vi träffar vänner och bekanta och återigen, äter… Återigen dukar vi upp buffébordet och nubben åker fram. Midsommar är dock en av de bättre högtiderna då vi fokuserar mer på sill och potatis som är av den hälsosamma sorten, men det kan dock krävas en del planering för att få till även denna högtid.


Planera midsommar som alla andra dagar

Ät som vanligt fram tills midsommarfirandet startar. Ät en bra, stadig och mättande frukost och mellanmål precis som du brukar fram tills det är dags att äta midsommarmaten. Då håller du dig behagligt mätt och risken för att överäta minskar.

midsummer-2263200_960_720

Ät och njut av maten – men tänk på hur mycket!

Är det en midsommarbuffé med mycket olika sorters mat som ställs fram så är det lätt att man tar lite mer gott än man tänkt sig från start. Äter man flera portioner med ”hälsosammare” mat blir förstås även det för många kalorier i slutändan. Det vill säga, ät och njut av allt men ät en lagom portion mat.

Tallriksmodellen

Ät en portion och tänk tallriksmodellen även då du äter från en buffé. Lägg först upp proteinet på tallriken och fyll sedan på med grönsaker och potatis.

Undvik att småäta

Det är lätt att plocka lite här och lite där. Man kanske stoppar något i munnen när man lagar maten, det skockas runt godsaker eller så går man förbi en skål med något gott i och stoppar lite i munnen varje gång. Tillslut kanske man har gått förbi den där skålen några gånger under dagen och räknar man ihop alltsammans kanske det blir en del extra kcal som går obemärkt förbi…

IMG_6453


Midsommarbuffén – vad ska man äta?

Potatis

Kokt nypotatis är en bra källa för kolhydrater och ett av våra nyttigaste livsmedel! Eftersom man äter nypotatis med skal får man i sig extra fibrer och antioxidanter. Du får även i dig en stor mängd C-vitamin via potatis och en hel del mineraler.

Passa på att njut av vår goda svenska knöl!

Sill

Sill innehåller de feta och hälsosamma fetterna, omega-3, som kroppen behöver och därför är det toppen att sillen medverkar under de flesta av våra högtider. Det man kan tänka på lite extra är de inläggningar som sillen ligger i, välj en sorts sill som inte simmar i gräddig sås. Lagen kan även innehålla en hel del socker så vill man vara extra petig kan man låta den mesta lagen rinna av innan man äter sillen (men eftersom man inte äter mängder av sill under dagen kan det kännas överflödigt).

Tips! Gör gärna egen sill och ta med dig till midsommarfirandet! Köp färdig inläggningssill (5-minuters sill) och gör egna röror.

Lax

Gravad lax och varmrökt lax är inte ovanligt att man hittar på buffébordet. Även lax innehåller våra hälsosamma fetter precis som laxen och är ett trevligt tillskott för kroppen. Gravad lax innehåller också en del socker (precis som sillen) så en varmrökt lax är ett bättre alternativ.

Ägg

Kokta ägg en riktigt bra proteinkälla och i äggulan hittar man även hälsosamma fetter. Om man vill dra ned på intaget av fett kan man välja att bara äta äggvitan eller äta mer äggvita än äggula.

Paj

En god västerbottenpaj finns ofta med som ett inslag i den svenska högtidsmaten. Det som gör paj mindre hälsosamt som alternativ är att skalet ofta bakas på vitt mjöl – men som lätt kan bytas ut mot ett fiberrikt mjöl som exempelvis fiberhusk, bovetemjöl eller grahamsmjöl.

Tips! Byt gärna ut den feta osten mot en sort med lägre fetthalt (10-17 % fett) så har du en mer hälsosam paj.

Grönsaker

Tråkigt nog saknas det ofta grönsaker på midsommarbuffén men det finns alltid utrymme för en god sallad eller exempelvis kokt sparris. Erbjud dig gärna att ta med en sallad om du ska åka bort så är du garanterad att det finns grönt på bordet.


Bröd

Ät hellre en bit fullkornsbröd eller knäckebröd till maten och hoppa över vitt bröd (eller hoppa över brödet helt). Nedanför följer recept på fröknäcken som passar perfekt att lägga lite gubbröra på eller avnjutas med en god ost.

Fröknäcke – klicka här för recept


Dessert

Jordgubbar är helt perfekt att äta till efterrätt! Skippa jordgubbstårtan och ät några söta bär utan socker och grädde. Testa att marinera jordgubbar (recept nedanför) och gör gärna en god kräm på turkisk yoghurt och valfri smaksättning. Exempelvis kakao eller vanilj.

strawberries-1467902_960_720


Alkohol – Tänk på mängden!

Tänk även på vad du har i glaset! Alkohol mättar inte och det är lätt att glömma att 1 gram innehåller hela 7 kcal. Det går alltså fort att få ihop många kalorier på bara lite alkohol. Snaps i all ära men här drar kalorierna iväg fort! Drick en eller två snapsar, max. Välj i första hand vatten.

Bubbligt citronvatten eller limevatten passar perfekt till maten!


Grilla gärna

Ska ni grilla senare på kvällen – inga problem! Man kan grilla mer än hamburgare och korv. Planera vad du ska grilla redan innan och förbered exempelvis halloumi, fisk, skaldjur, kyckling, grönsaker etc.

Njut nu av en fantastisk midsommar tillsammans med vänner och bekanta och dansa några extra varv runt midsommarstången!

Glad midsommar!


Följ Kostvetarn på Instagram och Facebook så missar du inga nyheter!

LOGO1plustext v2


Foto Copyright
Alla foton på hemsidan är tagna av upphovsägaren till hemsidan.
Ingen obehörig användning, kopiering eller reproduktion av någon bild på bloggen utan föregående skriftligt medgivande. Alla rättigheter förbehållna.
No unauthorized use, copy or reproduction of any picture on the blog without prior written consent. All rights reserved.