Påsken – såhär kan man tänka kring påskmaten

Påsken är ofta en fantastisk tid då vädret börjar gå mot vår och snödroppar, påskliljor och krokusar blommar lite här och var, otroligt härligt! Men påskhelgen innebär ofta även påskgodis i mängder och i alla möjliga former av påskägg, påskharar, chokladägg etc.

Enligt en prognos beräknas svenskarna äta över 6000 TON godis sammanlagt under påsken. Galet! Sedan har vi även påskbuffén, påskmusten, påskölen, påsktårtan och en massa andra frestelser.. Puh!

Här kommer lite tips på hur du får till påskledigheten.


Planera påsken

Att ta sig igenom påsken är lite som att ta sig igenom julen. Man är ofta långledig och släpper kanske lite på tyglarna. Mitt tips är att istället planera inför påskledigheten! Planera in träningspass du gillar och långa härliga promenader i vårsolen varför inte med hela familjen? Gör utflykter!

Njut av varandras sällskap!

daffodils-716370_960_720


Ät och njut från påskbuffén

  • Äter man två eller tre tallrikar med ”hälsosammare” mat blir förstås även det för många kalorier så tänk framförallt på mängden! Det vill säga, ät lagom och njut av allt men i små portioner.
  • Tänk tallriksmodellen även då du äter från en buffé. Lägg först upp proteinet och fyll upp med grönt! – Servera och ät kokt potatis istället för gratänger, stekt potatis och potatismos då de ofta innehåller fett. Kokt potatis är en bra källa för kolhydrater och innehåller även fibrer.
  • Undvik att småäta! Det är lätt att plocka lite här och lite där. Man kanske stoppar lite i munnen när man lagar maten, går förbi en skål med godis och äter lite då och då. Räknar man ihop alltsammans på hela dagen kanske det blir en del extra kcal som går obemärkt förbi..
  • Tänk även på vad du har i glaset! 1 gram alkohol ger dig 7 kcal. Det går alltså fort att fylla på med kcal genom dryck som inte mättar speciellt bra. Välj i första hand vatten. Bubbligt citronvatten passar perfekt till maten.
  • Ät hellre mer fisk och skaldjur än kött (lax innehåller nyttiga fetter).
  • De flesta av våra högtider involverar sill i olika former (gott)! Sillen är en fet fisk men som innehåller de viktiga och hälsosamma omega-3 fetterna. Det man kan tänka på lite extra är de inläggningar som sillen ligger i, välj en sorts sill som inte simmar i gräddig sås.
  • Kokta ägg en riktigt bra proteinkälla och i äggulan hittar man även hälsosamma fetter. Om man vill dra ned på intaget av kcal (fett) kan man dock välja att bara äta äggvitan eller äta mer äggvita än äggula.
  • Ät hellre en bit fullkornsbröd eller knäckebröd till maten än vitt bröd (eller hoppa över brödet helt).
  • Välj den dessert du gillar bäst och njut av den. Jag tycker framförallt att du ska välja dina favoriter, men inte utav ALLT, för att summera.

Påskgodis

Godis innehåller inte så mycket näring men ger kcal (det vi kallar för tomma kalorier). Istället för att gå loss på det klassiska påskgodiset kan du göra eget hälsosamt godis, perfekt för stora och små! Även en trevlig syssla att göra tillsammans med barnen.

Doppa dina favoritnötter eller frukter i mörk choklad. Exempelvis cashewnötter och jordnötter innehåller även fibrer, hälsosamma fetter, vitaminer och protein och är bra för hälsan, MEN de innehåller även en del energi (kalorier) så ät dem med måtta!

Nu laddar vi batterierna tycker jag. 🙂 GLAD PÅSK!


Följ KostvetarnInstagram och Facebook så missar du inga nyheter!

LOGO1plustext v2