Stillasittande – den nya livsstilssjukdomen

När jag startade mitt företag Kostvetar’n för ett år sedan så förändrades min arbetssituation från ett ganska rörligt arbete till ett mycket stillasittande skrivbordsarbete och det tog inte lång tid innan jag började få problem med värk i nacke och rygg. Många kanske känner igen sig i denna känsla?

desktop-2530405_960_720

Jag började då vidta de åtgärder som jag trodde skulle underlätta min värk..

Jag testade att förflytta mig med min bärbara dator och att sitta i soffan, vid köksbordet eller i sängen (ja jag testade allt) för att variera mig. Och till en början så blev det bättre (!) men jag fick snabbt ont på nya ställen i kroppen.

laptop-2561162_960_720

Jag kontaktade då en sjukgymnast och fick hjälp med gymnastiska övningar som jag skulle kunna göra samtidigt som jag arbetade och även detta hjälpte! – Nu så!

Men därefter fick jag ont på nytt igen..

Jag investerade då i redskap som jag kunde tänka mig skulle kunna förbättra min arbetssituation såsom: höj- och sänkbart skrivbord, en ergonomisk stol med lutning och inbyggd svank, en ergonomisk mus, ergonomisk stå-matta, fotpall, höj- och sänkbar skärm med flera olika lägen för vridning samt en ergonomisk svank-kudde som man har i ländryggen på stolen.

Ja du hör, jag INVESTERADE i mig själv.


workout-1931107_960_720

Tillsammans med mina gymnastiska övningar vad jag nu helt säker på att jag skulle få en mycket mer medgörlig kropp utan värk. Och det fungerade! Ett tag..

Nästa steg.

Jag kontaktade en arbetsterapeut och fick komma ganska omgående för att diskutera min arbetssituation. Med mig i väskan hade jag alla mina träningsband och mitt upplägg från sjukgymnasten då jag trodde att det var det som vi skulle gå igenom, men det visade sig bara bara bara vara ett ”sittande” möte där vi diskuterade min nuvarande arbetssituation. Jag trodde jag skulle få massor med nya övningar.

Arbetsterapeuten bad mig istället beskriva min arbetsdag för henne och ganska fort gick det upp för både henne och mig varför jag har ont..


working-690680_960_720

JAG SITTER STILLA.


Min nya ordination från arbetsterapeuten blev alltså att röra mig mer i min vardag och arbetsdag. Det tog ungefär en vecka för mig att bli helt återställd i nacke och rygg.

Eftersom det är så pass många idag och i vårt nya moderna IT-samhälle som faktiskt är så pass stillasittande på arbetet så tänkte jag dela med mig av mina tips som jag nu har samlat på mig efter två år. En del tips känns så oerhört självklara men de kan vara bra att ha till hands.


computer-2137265_960_720

Vad kan du göra åt din arbetssituation?

Justerbart skrivbord

Många arbetsplatser idag investerar i justerbara skrivbord som man kan höja och sänka efter hur lång eller kort man är, men oavsett om man vill stå eller sitta och detta är ett av våra bästa redskap på arbetsplatsen! Har du eget företag tycker jag att detta är den bästa investeringen du kan göra.

Har du inte råd med ett elektriskt skrivbord? – Köp ett billigt ståbord istället!


Kroppen i en rak linje när du står

Ställ dig vid spegeln och titta på din hållning i profil och hur det ser ut. Tänk dig ett snöre från huvudet och ner till fötterna och däremellan ska huvudet och kroppen vara ganska centrerad. Om du står svankad med rumpan så ser du direkt att det ser annorlunda ut. – Håll in rumpan! Stå inte heller på dina tår utan förelägg vikten på dina hälar så du står stadigt när du arbetar. Detta är något att tänka på alltid, oavsett om du arbetar eller väntar på bussen.


Stolen och svanken

Försök sitta med rak rygg men med lite svank i stolen. Det finns svank-kuddar att beställa hem om man vill (då bör man tänka på att de ska vara ganska höga, cirka 10 cm) men om man inte vill lägga pengar på det så kan man rulla ihop en handduk och lägga i svanken, det fungerar lika bra!


Övningar med gummiband

Gummiband är en billig investering och med dem kan man göra ganska många övningar som får igång blodcirkulationen i ryggen och i nacken. De finns i olika färger beroende på vikt. Det kan vara bra att ha två olika att varva med.


run-1499360_960_720

Promenader

Att komma ut och röra på sig är livsviktigt skulle jag säga. 10 minuters sammanhängande promenad och minst 30 minuter om dagen är rekommendationen för alla. Det innebär att man kan gå 10 minuter på förmiddagen, 10 minuter på lunchen och 10 minuter på eftermiddagen om man vill. Det hinner alla med!

Hinner du, gå längre! Gärna 30-45 minuter och ganska ”flåsigt”, då har du ett bra tempo. Det ska vara hyfsat svårt att föra en diskussion med en annan, men inte omöjligt.

– Sänk ribban!

Hinner du inte gå i 30 minuter – gå i 15 minuter! – Allt räknas!


time-371226_960_720

Paus-alarm

Det kanske absolut viktigaste när det kommer till att minska värken i nacken och ryggen är paus och variation. Det finns INGEN som klarar av att sitta stilla i flera timmar i sträck och inte röra sig, då kommer man få ont.

Sätt en klocka som ringer varje halvtimme eller varje timme. Ta en paus och sträck på sig ordentligt! Sitter du vid ett justerbart skrivbord kan du varva sitt/stå-ställning också, dvs att du sitter i 30 minuter eller 60 minuter och när klockan ringer så ställer du dig. Fortsätt skifta ställning hela arbetsdagen.


Summering

  • Försök variera mellan sitt- och stå-ställning hela arbetsdagen.
  • Pausa ofta! Sätt alarm.
  • Promenera minst 30 minuter per dag.
  • Gör gärna gymnastik när du pausar.
  • Investera i bra ergonomiska redskap och eventuellt möbler.

Följ KostvetarnInstagram och Facebook så missar du inga nyheter!

LOGO1plustext v2