Thank god it’s friday! Hur får man till hälsosamt fredagsmys för hela familjen?

Fredagsmys i all ära, men man behöver kanske inte ösa fram chips, dipp, läsk och godis på bordet. Det gynnar varken dig eller någon annan i familjen. Men visst är det mysigt om man kan äta någonting gott tillsammans – det är ju det som fredagsmys går ut på om man frågar mig!

Här följer lite tips på hur man kan göra fredagsmyset lite hälsosammare för både stora och små.


Ersätt läsken och saften

Ersätt de sockrade dryckerna med smaksatt vatten, med eller utan kolsyra. Hallon, blåbär, gurka, citron och apelsin är klassiska smaksättare, men egentligen kan du pimpa ditt vatten med vilken frukt eller grönsak som helst. Även färsk basilika och mynta ger god smak till vattnet.

Tips! Låt barnen bestämma smaksättare, hjälpa till att skiva och lägga ner i glasen. Kanske ett festligt sugrör på det?


Ersätt godiset

Ersätt det sockrade godiset med färgglada frukter eller bär. Banan, äpple, mango, blåbär, hallon – vad är du sugen på?


Glass – perfekt året om!

Att göra god och hälsosam glass hem är något av det enklaste man kan göra. Dessutom är det billigare än glassen i affären! Nedanför bifogar jag mina bästa glass-recept! Njut!


Dippa! – Både vuxna och barn brukar uppskatta snacks som man kan dippa – och det måste inte alltid vara chips! Varför inte fylla upp soffbordet med grönsaksstavar och frukter och goda dipp-sorter?

Grönsaker med dipp

Gör såhär: Skär upp olika grönsaker, till exempel blomkål, morötter, gurka, selleri, rädisor eller varför inte hela cocktailtomater?


 

Ersätt de köpta chipsen – med hemmagjorda rotfruktschips gjorda på morot, rödbeta och palsternacka. Gör goda hemmapoppade popcorn med olika smaksättningar. En given succé för både vuxna och barn!

Hemmagjorda popcorn

  • Olja (rapsolja eller olivolja)
  • Popcornkärnor (majskorn)
  • Kryddor

Gör såhär: Sätt på spisen på medelhög värme (cirka 75 procent av det som går på din spis) och lägg i cirka 5 stycken torkade majskorn. När de har poppat vet du att du har rätt temperatur i oljan. Tillsätt då 1 deciliter majskorn, eller så att botten på kastrullen blir täckt. Inte mer. När det sedan börjar poppa intensivt har du uppnått rätt temperatur igen och det är dags att sänka värmen ett steg för att temperaturen inte ska bli för hög och popcornen brännas.

När poppandet avtar och det är mer än två sekunder mellan varje ”pop” är det dags att ta av kastrullen från plattan och hälla upp i en skål. Ska du krydda popcornen så gör det direkt då de fortfarande är lite fuktiga på ytan och kryddorna fastnar bra.

Tips! Varför inte krydda dina egna popcorn med cayennepeppar eller chili?

Kanske inget för de mista dock..

Ha nu en RIKTIGT trevlig helg!


Följ KostvetarnInstagram och Facebook så missar du inga nyheter!

LOGO1plustext v2