Tips & råd

Här finner du mina samlade artiklar från hemsidan.


Stillasittande – den nya livsstilssjukdomen

När jag startade mitt företag Kostvetar’n för ett år sedan så förändrades min arbetssituation från ett ganska rörligt arbete till ett mycket stillasittande skrivbordsarbete och det tog inte lång tid innan jag började få problem med värk i nacke och rygg. Många kanske känner igen sig i denna känsla?

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Hur håller du ditt nyårslöfte hela året?

När det nya året infaller så lämnar vinden gångna året bakom oss mentalt. Nu får vi alla en ny chans att göra om och att göra rätt?

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Kostens topp 3 – vad ska man tänka på?

En vän frågade mig, om jag skulle tipsa om endast tre saker, vad man ska tänka på när det kommer till kost, vad skulle de då vara? Alltså om jag skulle summera begreppet ”kost och hälsa”. Sagt och gjort.

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Hur gör man snabbmaten nyttigare?

Det är ju ett faktum att vi inte alltid kan styra över vad som serveras, speciellt inte om det är flera andra i vårt sällskap som ska vara med och bestämma VART vi ska äta. Men vad är bra alternativ på ett snabbmatsställe?

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Motivation till träning – hur får man det?

Detta är mina tips på hur man får träningsmotivation, det vill säga det som faktiskt fungerat för mig.

Jag har på några år gjort en livsstilsförändring där jag gått från en ”soffliggande latmask” till en ganska hurtig person som verkligen gillar att träna. Jag som inte kunde springa några meter för några år sedan anmäler mig till lopp efter lopp idag. Träningen är min absoluta förälskelse och jag fullkomligt älskar att vistas i löpspåret och på gymmet. Visst låter det sjukt?

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Thank god it’s friday! – Hur får man till hälsosamt fredagsmys för hela familjen?

Fredagsmys i all ära, men man behöver kanske inte ösa fram chips, dipp, läsk och godis på bordet. Det gynnar varken dig eller någon annan i familjen. Men visst är det mysigt om man kan äta någonting gott tillsammans – det är ju det som fredagsmys går ut på om man frågar mig!

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Hotellfrukost – Hur väljer man en bra och hälsosam måltid?

Denna artikel är till dig som vill ha en bra kosthållning även när du reser och som undrar vad som faktiskt är bra och mindre bra på en frukostbuffé.

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Kostvetarns tips och trix – så får du en hållbar kosthållning!

Även jag som är kostvetare måste planera min kost för annars står jag där och låter hungern ta över och bestämma vad jag ska äta.

Här kommer mina bästa tips på hur du får en hållbar kosthållning!

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Innehållsförteckningen på livsmedel – hur tyder man den?

Hur vet man om det är mycket socker eller salt i ett livsmedel? Hur läser man en innehållsförteckning? Många förpackningar utmärker sig som nyttiga och hälsosamma men är i själva verket är de fulla av tillsatser och socker. Jag tänker inte gå igenom en hel lista med E-nummer men däremot så ska vi titta lite närmre på innehållsförteckningen.

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Vegan? Så ska du äta under graviditet, amning och styrketräning.

Nyfiken på att testa vegansk kost ett tag (eller för alltid)? Eller är du redan vegan men undrar hur du ska äta under graviditeten? Och hur är det nu egentligen med proteinintaget för veganer som styrketränar, räcker det verkligen med vegetabiliska proteinkällor? Jag har gjort en djupdykning inom ämnet veganism – håll till godo!

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Ett nytt år – en ny chans?

Alla har vi olika mål och de kan se helt skilda ut. Du kanske har som mål att äta bättre mat och mindre skräpmat, eller så har du bestämt dig för att du ska träna flera gånger i veckan. Just i detta tillfälle är du motiverad att göra denna förändring. När det nya året kommer får alla en ny chans?

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Midsommarbuffé – vad ska man äta? Hur ska man tänka? + flera goda recept

Återigen dukar vi upp buffébordet och nubben åker fram. Midsommar är dock en av de bättre högtiderna då vi fokuserar mer på sill och potatis som är av den hälsosamma sorten, men det kan dock krävas en del planering för att få till även denna högtid.

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Min livsstilsförändring

När jag flyttade hemifrån och började ha hand om min egen kost och inhandling gjorde jag som alla tonåringar hade gjort, jag beställde hem pizza! Minst en gång i veckan, men ibland upp emot fyra gånger under en vecka. Eftersom jag var ung och hade en bra ämnesomsättning var det inget som påverkade mitt utseende – så varför sluta äta pizza som är så gott!?

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Pimp your gröt – hur gör man gröten lyxig och smakrik?

Jag upplever ibland att gröt har ett dåligt rykte.. Det som en gång i tiden var svenskarnas basföda rynkar många på näsan åt idag. Men jag vill gärna lyfta den fantastiska gröten igen! Gröt är inte bara hälsosamt utan även billigt och en portion fullproppad med näring.

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Så smaksätter du ditt vatten med örter, frukt, bär, blommor och te.

Enligt Livsmedelsverket bör vi dricka cirka 1 liter vätska per dag, resten av behovet får vi i oss via maten. De dagar vi svettas extra på grund av stark sol eller träning kan det vara bra att utöka denna mängd vätska. Såhär kan du smaksätta ditt vatten.

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Påsken – hur ska man tänka kring påskmaten?

Påsken är ofta en fantastisk tid då vädret börjar gå mot vår och snödroppar, påskliljor och krokusar blommar lite här och var, otroligt härligt! Men påskhelgen innebär ofta även påskgodis i mängder och i alla möjliga former av påskägg, påskharar, chokladägg etc. Enligt en prognos beräknas svenskarna äta över 6000 TON godis sammanlagt under påsken. Galet! Sedan har vi även påskbuffén, påskmusten, påskölen, påsktårtan och en massa andra frestelser.. Puh! Här kommer lite tips på hur du får till påskledigheten.

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Bipollen – vad är det bra för?

Visste ni att bipollen sägs ha många hälsoeffekter och sägs bland annat kunna öka muskeltillväxten och energinivån. Det ska även kunna stärka immunförsvaret och blodkärlen, förebygga åderförkalkning, benskörhet och infektioner, förbättrar minnet och koncentrationen, stimulera syreupptagningen och matsmältning.

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Är du sockerberoende?

Vi är ganska många som kämpar mot ett så kallat ”sockerspöke”. En del personer känner att de måste ha något sött på eftermiddagen till kaffet och en del (som jag) blir sötsugen på kvällen efter middagen när man börjar slappna av i soffan. Att bli av med sitt sockerspöke är någonting som många önskar då det kan kännas som ett beroende när tankarna på socker kommer smygande.

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Kräsen goes kostvetare?

Jag såg precis ett inslag på teven där en framgångsrik entreprenör inom bakning och matlagning berättade om sin framgångssaga och det slog mig att de ofta ser ganska lika ut, framgångssagorna. Det handlar ofta om ett tidigt minne och att man redan som barn stod med sina föräldrar eller morföräldrar i köket och skapade vilket sedan växte sig till ett större intresse.

Jag började fundera på hur kosten och intresset faktiskt startade för mig..

För att läsa hela artikeln – klicka HÄR


Har du önskemål om artiklar, tips & råd?

Skicka gärna förslag till mig så kanske dina önskemål blir till en artikel!